Achtkantige stellingmolen de Tijd

De korenmolen was in de oudheid een belangrijk bouwwerk voor het ontstaan van de grenzen van het nieuwe Oostendorp. Met de molen groeide de omgeving rond de molen uit tot een burgerdorp. Molen De Tijd heeft reeds een pracht verleden op haar naam staan.

Vanaf 1854 werden met de molen verschillende graansoorten gemalen tot meel voor de bakkers maar voornamelijk tot voeder voor het vee van de boeren.

De molen werd door verschillende eigenaren en knechten bemalen, zoals door de families Jan Willem Spijkerboer,  Aalt van de Poll, Willem van de Poll, Hendrik Zoet, Jan en Jacob Zoet. Rond 1956 kwam de molen stil te staan en werd het veevoeder gemalen in de schuur naast de molen met een hamermolen die eerst aangedreven werd door een zuiggasmotor en later door een elektromotor.

Vanaf januari 1984 was de molen eigendom van de neven Henk en Hendrik Zoet en zij hadden een meeltransportbedrijf. In dat jaar werd de molen ook grondig gerestaureerd. Door deze restauratie wordt er vanaf  januari 1985 weer wekelijks met de molen gemalen door vrijwilligers.

Openingstijden van de molen

Dankzij de inzet van een groep gediplomeerde molenaars is Molen de Tijd is het hele jaar dinsdag t/m zaterdag open voor bezoekers van 10.30u. tot 15.30u.

Dat kun je zien aan de rood/wit/blauwe vlag, hoog aan de molen en natuurlijk aan de draaiende wieken.

Voor groepen die de molen willen bezoeken kan contact worden opgenomen met het telefoonnummer 0525 631 283 of via het e-mailadres info@bakkerijschuld.nl

Dit is er te zien

Korenmolen De Tijd is vanaf 1985 weer een malende molen, waarmee, door de molenaars, tarwe en spelt wordt gemalen voor Bakkerij Schuld en particulieren.

De molen heeft twee koppels molenstenen waarvan vroeger één wordt gebruikt voor het malen van veevoeder en het andere voor consumptiemeel. Nu gebruiken we de twee koppels voor consumptiemeel.

In de winkel is er meel voor klanten die zelf een broodje willen bakken of lekkere pannenkoeken willen maken van het meel van de molen. Koekjes of andere lekkernijen kunnen natuurlijk ook gebakken worden van het ambachtelijk gemalen meel.

Sinds kort is de molen ook de trotse bezitter van een oude wanmolen. Dat is een apparaat waarmee granen geschoond kunnen worden.

Bezoekers zijn van harte welkom en krijgen een rondleiding door de molen en kunnen zien hoe er vroeger en nu tarwe gemalen wordt van korrel tot mooi bloemig meel. En als de wind meewerkt, zijn de molenaars aan het malen voor Bakkerij Schuld.

Toegankelijkheid

Op de molen en de hamermolen na zijn alle afdelingen van de Bakkersmolen rolstoel toegankelijk.

Parkeren

Op eigen terrein hebben wij de beschikking over meer dan 40 parkeerplaatsen. Aan de overzijde van de straat bevindt zich een parkeerterrein met ruim 200 parkeerplaatsen. Parkeren is op beide locaties gratis. Bussen kunnen tot de voordeur rijden en vervolgens parkeren op een grote parkeerplaats.